Utstyrsguide

 

Her kommer en liten utstyrsguide som kan være grei å se etter når man skal komme igang med sying 🙂

Du trenger:

Symaskin. Trenger ikke være fancy, men ei helt ok maskin. Trenger ikke være ny heller, mi er fra 1986 -går som ei kule. Det kan også være lurt å låne eller bruke ei arva maskin først, så heller kjøp deg ei ny etterhvert. Men skal du kjøpe (eller ønske deg) symaskin så ikke gå for det første og beste tilbudet. Gå heller til en symaskinforhandler. Her får du god hjelp, og du kan levere den inn der hvis noe fusker eller du lurer på noe. Legger du på en tusenlapp i forhold til de billigste tilbudsmaskinene også, så får du ei maskin som er mye bedre, holder lenger, og takler mer allsidig bruk.

Stoff. Å, dette er så gøy. Jeg er stoffavhengig og ikke redd for å si det. Jeg syr mest i jersey, men har også mengder med andre stoffer. Anbefaler deg å ha en liten plan på hva du skal sy før du kjøper stoffer, ihvertfall i begynnelsen, så du vet hvilken type stoff du skal kjøpe. Det finnes mange fantastiske stoffbutikker i hele landet, og også mange fine på nettet.

19fca9ced110e10f4b6a365167cc1798-2

Tråd. Du må ha sytråd. Ellers er det vanskelig å få plaggene til å henge sammen. Kjøpes der du kjøper stoff. Kjøp gjerne matchende til stoffene du har, eller helt vill kontrastfarge.
Uansett er basisen: lysegrå, hvit, sort, mørkegrå. Jeg bruker definitivt mest lysegrå. Polyestertråd fra Gütermann er min favoritt.

Saks. Kjøp ei stoffsaks som bare skal brukes på stoffer. Marker den med noe og proklamer for hele husstanden. Den som bruker saksa di til noe annet enn stoff skylder deg ei ny. Kjøper du ei god saks og bruker den riktig holder den i mange år.

Den trenger ikke være kjempedyr, min første stoffsaks kostet 129kr, holdt i flere år, og jeg syr MYE. Min neste la jeg i noen flere hundrelapper, utrolig god saks. Har fått prøvd ordentlige skreddersakser og de er helt fantastiske, som å klippe i smør. Du får hva du betaler for 🙂

sorry-marvin-it-says-right-here-using-her-fabric-scissors-for-cutting-paper-is-grounds-for-divorce-85226

Nåler. Knappenåler er fine å ha, men også noen nåler for håndsøm. Supert for å feste tråder for eksempel.
Til stretchstoffer anbefaler vi å bruke ballpoint-nåler/jerseynåler. Disse er litt «butt» i spissen i forhold til standardnåler. Størrelsen på nålen/nålene avhenger av hva du skal sy, til vanlig søm i jersey og faststoff bruker jeg nåler i str 75.

Målebånd. Meget praktisk og ha, pluss at du ser veldig proff ut for omverdenen hvis du har det rundt halsen.

Spretter. Noen ganger blir det feil, da er det greit å kunne sprette opp i en fei!

Mønsterpapir, matpapir eller byggplast. For å tegne over mønster på og klippe ut. Husk alltid å skrive på hvilket mønster det er, hvilken størrelse og hvor det kommer fra. Hvis du ikke gjør det, kommer du til å lure senere. Jeg lover deg. Også lurt å samle alle i en perm (eller noe annet) for å holde orden.

Har du mønster du bruker ofte, for eksempel luemønster, anbefaler jeg å klippe det ut i papp/kartong. Da holder det seg og du slipper å nåle fast mønsterpapiret i stoffet.

Sjekk ut vår klippeveiledning når du kommer igang 🙂

Mønster. Du må vite hva du skal sy og hvordan du skal sy det. Her kommer vi inn i bildet 😉 Vår nettbutikk med våre mønstre finner du HER .

klippeutstyr

 

Lykke til!
Og du, det er lov å spørre om det er noe du lurer på 🙂