Klippeveiledning

Her tenkte jeg å vise hvordan du klipper ut et plagg du skal sy. Jeg klipper ut en genser fra vår Mønsterpakke 1, Basic bukse og Genser. Jeg velger å klippe en utsvinget og langermet genser.

Her ser du hva du trenger for å klippe ut plagget.

 

IMG_4706

Det stoffet du ønsker. Du kan bruke forskjellige stoff og sette sammen som du vil. Jeg har valgt å bruke samme stoffet på både selve genseren og på halskanten.

Mønsterpapir, matpakkepapir eller byggplast. Dette bruker vi for å overføre mønsteret fra mønsterarket, så slipper du å klippe i mønsterarket, og kan bruke det mange ganger.

Blyant . For å tegne over mønsteret. Bruker du byggplast er det lurt med tusj eller penn.

Papirsaks OG Stoffsaks. Med papirsaks mener jeg ei vanlig saks. Stoffsaks er også ei vanlig saks (finnes spesialsakser..) men den er det KUN lov å klippe stoff med. Merk den godt så du ikke tar feil. Ei god stoffsaks som kun brukes på stoff holder leeenge!

Knappenåler. For å feste mønsterarket i stoffet når du skal klippe.

Kaffe. Denne er valgfri, men jeg synes det er greit å ha.

IMG_4696

Og du trenger selvfølgelig et Mønsterark. Dette viser gensere, langermet, kortermet, utsvingt og rette modeller. Mange streker å holde rede på, her er et triks:

IMG_4697

Tegn over det du skal sy med en fargeblyant, da blir det mye lettere å tegne over på papir.

IMG_4698

Her ligger papiret over mønsterarket, bare å fortsette å tegne. Pass på å få med alle markeringer på mønsteret. Her er det trådretningspil og «Mot Brett» markeringer, men på andre plagg kan det være passmerker for skuldre osv.

 

IMG_4700

Her har jeg tegnet ferdig framsiden til genseren, baksiden og halskanten. Jeg har også stiplet på der t-skjorteermet slutter, så kan jeg bruke samme mønsteret senere hvis jeg vil lage en kortermet versjon, bare å brette ermet etter den stiplete linjen.

 

IMG_4702

Så klipper du ut bitene du har tegnet opp. Vær sånn passe nøyaktig når du klipper. Merk også det du klipper ut og ta vare på det (plastlommer i en perm for eksempel), så er det fort gjort å finne det frem senere.

 

IMG_4708

Så legger vi bitene på stoffet og nåler fast. Nå passer jeg på at «mot brett» ligger mot bretten på stoffet, og at trådretningspila er parallell med jarekanten på stoffet. Dette kan du kontrollmåle med målebånd, at pila og jarekanten har samme avstand oppe som nede. Jarekanten er forresten endekanten på stoffet, den til venstre for knappenålboksen.

IMG_4709

Halskanten på mønsteret er lengre, men siden jeg hadde brett så brettet jeg den dobbel, så får jeg klippet alt samtidig.

Merkelig stoff jeg hadde som hele tiden ble dratt i gulvet..

IMG_4710

Kattungen Rasmus er familiens nyeste tilskudd, liten luring det der 😉

IMG_4711

Så begynner vi å klippe. Våre mønstre skal klippes med 1 cm sømmonn. Det går an å markere med kritt 1 cm rundt hele, eller så kan du, som meg, ta det på øyemål. Det er en vanesak, og når du har gjort det noen ganger går det av seg selv.
Syr du etter andre mønstre enn våre må du lese om de inkluderer sømmonn eller ikke, det er forskjellig fra mønster til mønster.

IMG_4712

Første biten ferdig, bare å fortsette på resten.

 

IMG_4713

Ferdig utklipt, to genserdeler og halskant.

 

IMG_4714

Slik ser de ut når de er ferdig utklipt, nå er det bare å begynne å sy! Hurra!

 

Når du har sydd en del, kan det være lurt å klippe ut flere plagg samtidig. Jeg bruker å sette meg opp ei liste over hva jeg vil sy, så tegner jeg mønster og klipper etter det. Da sparer du tid når syånden kommer over deg, og det er bare å sette seg ned og sy ivei!