Stikkordregister i sy-verden

Er det noe du savner? Send oss ei melding på kontaktsiden, så skal vi se hva vi kan gjøre 🙂 T & A

Coverstitch. Ei spesialmaskin for kanting, fald og dekorsøm. Ikke noe man må ha, men veldig artig maskin.

Fald. En fald, for eksempel nederst på en genser, er å brette opp kanten mot vranga og sy en stikning. Kanten du bretter opp kan gjerne sys med overlock eller sikk-sakk for at kanten ikke skal frynse seg inni plagget. Eventuelt kan du brette opp dobbelt slik at råkanten på stoffet blir gjemt inni, spesielt i tynt stoff. Falden kan du sy med en rettsøm, sikk-sakk eller rettsøm med tvillingnål.

Finish. Med finish i sy-verden menes det «det lille ekstra», som løfter plagget. Enkle ting som festing av tråder, å stryke sømmer etterhvert som du syr, sy ned sømrom med stikning så det ikke blir synlig på retta, sy rette sømmer og pass på å ikke få folder m.m..

Jarekant. Dette er sidene på stoffet som går i trådretningen., den langsetter-kanten, ikke klippekanten. Jarekantene er 1-2 cm bred stripe som er litt «ruere» og som ikke skal brukes til å sy i. Noen stoffer har jarekant med logo og navn på designer.

Kantbånd. En strimle med stoff som sys over råkant/klippekant feks i halsåpning eller ved ermet.

Kantbånd på stretchstoff og faststoff er to forskjellige ting. På stretchstoff bruker men ofte ribb som klippe på tvers av trådretningen, ofte kalt ribbkant, mens på faststoff klipper man diagonalt (på skrå) 45 grader, ofte kalt skråbånd.

Overlock. Med Overlock menes ofte ei overlock-symaskin. Den er, som ordet tilsier, ei maskin som syr «over og låser». Den har en kniv som kutter kanten når man syr og gjør kanten ren og fin. Den brukes som regel på innsiden av plagg over sømrommene og i kanten. En overlock erstatter ikke ei symaskin.

Passmerke. Små tverrmerker på kanten av mønsteret. De er der for å stemme overens når du skal sette sammen plaggdelene. Ofte sett på skulder og ermemønster.

Press. Å presse en søm betyr å presse den ned med et strykejern, men det skal holdes i ro. Når man stryker beveger man strykejernet frem og tilbake, dette kan slite på stoffet og sømmen du har sydd. Press ned over et område, hold, løft opp strykejernet og flytt det framover til neste område.

Raglan. Er en type erme, som går helt opp til halsåpningen og er en del av halsåpningen, i motsetning til isatt erme.

Ribb/ribbkant. For stoffet ribb, se under «stoffer». Brukes for å holde inn vidde og avslutte kanter ved feks buksebein, hals eller ermer. Det er mykt og stødig, er ofte er erstatter for strikk.

Rynketråd. To parallelle rettsømmer med 4mm avstand, sydd med lange sting (4-5mm). Når man drar i begge overtråd ELLER undertråder drar man sammen vidden i stoffet. Ofte brukt på skjørt og ermer. Når man etterpå syr sammen plaggdelene så syr man en søm mellom rynketrådene.

Skråkant. Se kantband.

Stikning. En stikning er en vanlig søm som er synlig. Den er vanligvis er rettsøm, men kan også være sikk-sakk eller en av symaskinas pyntesømmer hvis den har det.

Sømmonn. Når du klipper ut plagg er det greit å legge på 1 cm ekstra for å sy på, dette er sømmonnet. Våre mønster er ikke iberegnet sømmonn, så da må du velge om du vil legge til sømmonn eller sy uten. Syr du uten blir plagget litt smalere.

Trådretning. Når du tegner av mønster er det som regel et loddrett strek over mønsteret. Dette er trådretningspila. Når du legger den utklipte mønstertegningen på stoffet så skal pila stemme med «strekene» i stoffet, altså trådretningen. En huskeregel kan være at trådretningspila skal være parallell med jarekanten på stoffet. Hvis trådretningspila blir skeiv ifht til stoffet kan plagget  tvinne seg. Hvis det står «mot brett» på mønsteret så er det ikke sikkert det er trådretningspil, da du skal legge mønsteret likt som bretten. Husk å brette en rett kant i trådretningen på stoffet.

Tråkle. En hjelpesøm med 1 cm lange sting over og under, sydd for hånd.

Tvillingnål. Ei nål som festes som ei vanlig synål på symaskina, men som har to nåler nede. Tre maskina på vanlig måte, bare med to tråder, en tråd i hver nål. Alle maskiner kan bruke dette. Fordel å sy med litt lange sting (3-4mm).